Результати дослідження: Українці віддають перевагу мікрокредитам над банками

Українці щомісячно отримують понад 650 тисяч мікрокредитів. Протягом 2023 року нашим громадянам було надано 3 886 875 мікрокредитів на загальну суму 18,5 млрд грн.

Команда «ТиКиїв» досліджувала, які суми брали люди та чому вони й досі звертаються за грошима не до банків, а до мікрофінансових організацій, які видають мікрокредити.

Погляд на фінансову ситуацію

Варто відзначити, що з початку повномасштабної війни кількість зареєстрованих мікрофінансових компаній скоротилася на третину: з 935 на початок 2022 року до 629 на липень. А із загальним переліком пропозицій від чинних МФО, що доступний на сайті КУРС, можна ознайомитися без зайвих проблем і вибрати оптимальний варіант досить швидко.

Згідно з офіційними даними, цього року українці звертаються за 650 тисячами мікропозик щомісяця до МФО. Це майже в 1,5 раза більше, ніж у 2022 році, але все ще у 1,8 раза менше, ніж у відповідний період 2021 року: тоді в середньому щомісяця видавалося 1,17 млн мікрокредитів. 

У 2023 році Національний банк України ініціював законопроєкт 9422 щодо відповідального кредитування та ефективного регулювання на ринку небанківських фінансових послуг. Згідно із запропонованим законом, планується встановити граничні розміри процентних ставок, зменшити надмірне боргове навантаження на одного споживача, запровадити додаткові штрафні санкції за порушення встановлених вимог тощо. 

Аналіз вигод та ризиків

Щоб дізнатися, чому українці частіше звертаються до МФО, а не до банків, команда «ТиКиїв» звернулася до експертки. За словами співробітниці Міжнародного Валютного Фонду, Олени Катрич, основні причини, чому люди обирають мікрофінансові організації (МФО) замість банків — це доступність, швидкість та менш суворі вимоги щодо інформації про доходи, кредитну історію та документацію.

МФО надає позики на невеликі суми, які не завжди доступні в традиційних банках. У деяких регіонах, особливо у віддалених або сільських місцевостях, доступ до традиційних банків може бути обмеженим або взагалі відсутнім, тому МФО залишаються єдиною доступною опцією для фінансування.

Але слід зауважити: мікрокредити несуть високий рівень ризику для позичальників через високі процентні ставки та комісії, які можуть спричинити подальші фінансові труднощі та боргову яму, — каже Олена Катрич.

Підсумовуючи, Олена Катрич додає, що легкий доступ до мікрокредитів через Інтернет та мобільні додатки сприяє їх популярності, але недостатня фінансова освіченість часто призводить до того, що люди, які користуються мікрокредитами, не повністю розуміють умови кредитування.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт