У МЗС України вирішили, щоб не людина, а штучний інтелект коментував питання консульських послуг

Цифрова особа Вікторія Ші створена на основі української співачки Розалі Номбре

Вікторія Ші / Фото: скріншот відео

Міністерство закордонних справ України створило з використанням технологій штучного інтелекту цифрову особу, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію для ЗМІ.

Про це повідомили в МЗС. 

Як зазначається у повідомленні, представниця МЗС з консульських питань Вікторія Ші створена на основі реальної людини — української співачки та інфлюенсерки Розалі Номбре, яка погодилася pro bono взяти участь в проекті МЗС і виступити в якості прототипу для представниці. Команда проекту відзняла та оцифрувала її.

Консульська представниця та її реальний прототип є двома різними особами, а з офіційними коментарями від імені консульської служби МЗС виступає лише цифрова особа Вікторія Ші.

«Моє імʼя символізує нашу головну мету — перемогу України, а прізвище — штучний інтелект, який мене створив. Моя робота полягатиме в донесенні до громадськості оперативної та перевіреної інформації консульського департаменту МЗС України. Я повідомлятиму журналістам новини про роботу консулів із захисту прав та інтересів громадян України за кордоном, реагування на інциденти чи надзвичайні ситуації та інші новини», — заявила представниця МЗС з консульських питань Вікторія Ші в своєму вітальному відеозверненні.

Коментарі Вікторії Ші зʼявлятимуться на офіційних ресурсах МЗС України, веб-сайті та сторінках в соцмережах, а також передаватимуться журналістам прес-службою МЗС.

«Використання згенерованої штучним інтелектом цифрової особи для консульського коментування — це насамперед економія часу та ресурсів МЗС. Реальні дипломати зможуть бути більш ефективними та фокусуватися на інших завданнях з надання допомоги громадянам», — заявив Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

Міністр також наголосив, що активне використання технологій штучного інтелекту в роботі МЗС — це не примха, а вимога воєнного часу. Адже для того, щоб досягати необхідних для країни результатів, потрібно пришвидшувати всі процеси та бути на крок попереду.

Важливо зазначити, що Міністерство закордонних справ також передбачило кілька рівнів захисту Вікторії Ші від цифрових підробок. На кожному оригінальному відео консульської представниці розміщений QR-код, який веде на текстову версію того ж самого коментаря на офіційній сторінці МЗС. У разі відсутності такого QR-коду чи переходу на будь-який інший сайт, відео не вважається достовірним.

Про створення  цифрової особи для комунікації з медіа в МЗС повідомили на тлі обмеження консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку. 

Читайте також: у Раді вимагають пояснень від МЗС через призупинення консульських послуг для призовників.

Нагадаємо, що з 18 травня 2024 року в Україні набуває чинності закон, згідно з яким усі військовозобов’язані чоловіки мають оновити дані в ТЦК та СП. Посадовці, не чекаючи травня, заборонили надавати консульські послуги чоловікам мобілізаційного віку за кордоном, а також заборонили пересилати вже оформлені ними паспорти громадянина та паспорти для виїзду за кордон.  

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також