Президент України підписав закон про легалізацію медичного канабісу: коли він набуде чинності

Що законопроєктом передбачено

ФОТО: ілюстративне

Президент Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу в Україні. Він вступить в дію через пів року пімля оприлюднення. Відповідна інформація з'явилася в картці законопроєкту 7457.

Рада остаточно ухвалила закон про медичний канабіс ще 21 грудня 2023-го, але подальший рух закону блокували депутати від «Батьківщини», які подали проєкт постанови про скасування рішення Верховної Ради. Проте зрештою постанова «Батьківщини» провалилася.

Закон про медичний канабіс регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності. Документ спрощує медичне використання ліків на основі канабісу й доручає уряду розширити перелік ліків.

Водночас законопроєктом передбачено, що:

  • розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства.
  • виробництво ліків жорстко контролюватиметься на всіх етапах; вирощувати зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції; кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта.
  • препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.

Міністерство охорони здоров'я назвало ухвалення цього закону «історичним рішенням» та подякувало депутатам від імені лікарської спільноти.

Читайте також: у ВР розповіли, чи покращить наповнення бюджету України оподаткування виробництва конопель

«Адже медичний канабіс – це ліки для мільйонів людей: онкопацієнтів, людей із розсіяним склерозом, пацієнтів, що отримують паліативну допомогу тощо. Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, у тому числі державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах», – зазначили у МОЗ.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також