Зустрічайте: Tomatin — кращий шотландський односолодовий віскі

Найбільш популярними в Україні є блендовані сорти віскі. Це зумовлено як розмаїттям смаків, так і більш доступною вартістю. Але справжні поціновувачі скотчів віддають перевагу односолодовим варіантам. Вони зазвичай дорожче, хоча й не мають такої складної ароматики, як купажовані віскі. Проте міцніші та відрізняються вираженим стилем, який визначається насамперед місцем виготовлення напою. 

Хоча більшість односолодових гуралень розташована в центральній рівнинній Шотландії (Спейсайді), чимало дистилерій є і у гірській місцевості (Хайленді). Томатін — один із найбільш відомих місцевих молт-брендів. В асортименті його продукції присутні напої з витримкою від 5 до 21 року. Наприклад, у віскі Tomatin Legacy вік взагалі не зазначається. Характерною особливістю цього односолодового алкоголю є використання чистої та м'якої гірської води, яка значною мірою визначає смакові властивості.

Екскурс у минуле

Хоча гуральня була заснована у 1897 році, є підстави вважати, що нелегальне виробництво віскі в цій місцевості велось ще з XVIII століття. Власне, на це вказує навіть назва напою: у перекладі із шотландської «Томатін» означає «Пагорб ялівцевого куща». Сенс у тому, що деревина ялівця горить без диму, тому вона активно використовувалася підпільними виробниками міцних напоїв, які були змушені приховувати від влади свою діяльність.

Досі на місці першої гуральні збереглися рештки будівлі, відомої як «Дім старого лерда» (лерд — нетитулований представник шотландської знаті). Саме тут погоничі худоби, які гнали її із півночі на центральні ринки, зупинялись, щоб наповнити свої баклажки зігріваючим напоєм.

Сучасна історія

Місцева влада вживала чималих зусиль, щоб легалізувати виробництво віскі. Як результат, у 1897 році на місці підпільної гуральні завдяки зусиллям Макдугала, Макліша та Аллана була облаштована офіційна дистилерія, а саме місце дістало назву Томатін Спейс.

Попри особливості місцевості (східна околиця гірського масиву Монагліат на висоті 1000 футів над рівнем моря), це було вдале розташування поряд із залізницею та місцевим великим ринком. А головне — на березі гірської річки Findhorn, яка є джерелом чистої та м'якої гірської води.

Злети та падіння

Засновники гуральні не були хорошими бізнесменами, і через 10 років їхня компанія збанкрутувала. У 1909 році робота дистилерії була відновлена. Але тільки у 1956 році почався справжній ренесанс, коли кількість перегінних кубів почала невпинно збільшуватися.

Сьогодні це 23 сучасні куби, які дозволяють щорічно виготовляти до 12 мільйонів літрів віскі. У 70–80 роках дистилерія була лідером серед усіх виробників скотчу в Шотландії.

Сучасніі об'єми — 2,5 мільйонів літрів щороку. Але це алкоголь преміального рівня. В Україні якісний односолодовий віскі Томатін із зображенням вовка на етикетці можна придбати в онлайн-маркеті MAUDAU. Проте ніхто не заважає вибрати й інший варіант, застосувавши відповідний фільтр (односолодові віскі).

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт