У Чехії різко висловилися щодо українських призовників, які ухиляються від служби

Заява керівника МЗС

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що його країна не підтримує українських призовників, які ухиляються від своїх зобов’язань перед Батьківщиною.
Про це пише Novinky.

«Я розумію проблему виїзду українських чоловіків призовного віку. Чехія вже давно підтримує українських біженців і приймає їх на своїй території. Але не тих, хто намагається уникнути обов’язку, встановленого законом», — сказав Ліпавський.

У МВС Чехії повідомили, що наразі в країні є 94 643 чоловіки віком від 18 до 65 років, які мають тимчасовий захист у зв'язку з війною в Україні.

Але можливості Чехії щодо обов’язкового повернення чоловіків обмежені. Теоретично, Україна може надіслати повістку призовнику, а у разі її ігнорування — притягнути громадянина до кримінальної відповідальності та вимагати його екстрадиції з-за кордону.

Речник прикордонної служби Чехії Йозеф Урбан вважає, що кожен українець з тимчасовим захистом у Чехії зобов’язаний підтвердити себе дійсним проїзним документом. Якщо він цього не зробить, йому загрожує штраф і можливість адміністративного провадження. Хоча термін дії закордонного паспорта становить 10 років.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт