Ветеран війни розповів, що стримує мобілізацію в Україні

Назвав головний фактор

ФОТО: ілюстративне

Ветеран російсько-української війни Євген Дикий наголосив, що в Україні, окрім дефіциту озброєння, загострюється ситуація з мобілізацією. Абсолютно нормально, що людина не хоче на війну, але завдання держави – різними способами підштовхнути її до правильного вибору. Про це він розповів у коментарі «24 Каналу».

Він зазначив, що головним фактором, який стримує мобілізацію - досі не встановлений граничний термін служби. Люди, які пішли на фронт у 2022 році, не запитували, скільки це триватиме. Проте навіть ті військові, які були песимістами думали про рік – півтора. Коли тепер відлік йде на роки, то питання граничного терміну служби є дуже важливим.

Дикий наголошує, що людина має знати, що одягає піксель не на все життя й не воює до перемоги. Крім того, військовий повинен знати, що він відвоював, наприклад, три роки, далі вертається в тил, а замість нього піде той, хто ці три роки прожив у нього за спиною. Поки держава не встановила цього моменту, буде достатньо важко мотивувати людей поповнювати ряди ЗСУ.

«Це не має бути квиток в один кінець. Цієї проблеми не було у 2022 році, але наразі вона є», – зазначив ветеран війни.

Також є елементарна проблема втоми – це об'єктивні психологічні речі. На початку повномасштабного вторгнення українці розуміли, що життя не буде таким, як раніше. Проте далі за два роки війни життя в тилу владналось.

«Ми всі по-новому влаштувались, живемо, працюємо й дуже комфортно, коли хтось інший взяв на себе війну, а ти просто перелаштував свій побут в нові воєнні реалії», – додав Дикий.

Ворог теж не втрачав час. У нашому інформаційному полі розгорнута вкрай потужна кампанія, яка спрямована на зрив мобілізації, каже аналітик. Це одна з найбільш успішних військових кампаній Росії в цій війні.

Взагалі першими завжди йдуть пасіонарії — люди, які найбільш гостро відчувають відповідальність.

«От якщо не я, то хто. Насправді ніхто з нас не хотів воювати, це я вам як колишній доброволець кажу. Але завжди є той відсоток людей, які розуміють, що коли ворог вже приперся, то найменшим злом є якомога швидше піти йому на зустріч», – вважає Дикий.

За його словами, пасіонарії в будь-якому суспільстві завжди не більшість. Такі люди завжди ідуть в першу хвилю. Для маленьких локальних війн їх може вистачити, а для великої війни проти великої мобілізованої армії, на жаль, недостатньо.

Пасіонарії – люди, що мають бажання й потенціал змінювати світ на краще. Найбільш соціально активна частина населення.

Вони можуть врятувати державу в перші найважливіші години, дні, тижні, але далі їх треба доповнювати звичайними пересічними громадянами, які не хочуть мобілізуватися, що цілком нормально.

Раніше повідомлялося: командувач Сухопутних військ назвав області, які хоче захопити росія

«На початку вторгнення ніхто не думав, що війна буде настільки затяжною, тому ніхто не ставив питання, як надовго я йду воювати»,– зауважив ветеран війни Росії з Україною.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк